Købmandens historie

Inspirationen til Møllebækkens købmandsgård er hentet fra Familien Kochs første købmandsbutik på Lolland. Butikken blev startet i 1908 af nuværende butiksejer Henrik Kochs bedstefar – Jørgen Christian Koch. På nedenstående billede af butikken ses Jørgen sammen med hans kone Ida og deres to sønner, hvoraf den ældste er Henriks far. Men historien slutter ikke her, for uden at vide det, har familien på Lolland en helt speciel forbindelse til netop Korporalskroen, hvor den nuværende butik ligger. Henrik Koch ejer i dag to af længerne på Korporalskroen, men han havde aldrig drømt om, at det var på selv samme gård, 115 år tidligere, at hans oldefar og oldemor mødte hinanden, og at hans farfar blev undfanget.

Vi skruer tiden tilbage til 1877. Henriks oldefar Hans Jørgen Kok var en fyr på 23 somre, som netop havde tilbagelagt den lange vej fra Lolland for at tjene som bødker (tøndemager) på et lille nystartet mejeri i Karlslunde (nu Hovedgaden 14 i Karlslunde landsby).

Karlslunde 1817

Sammen med de seks andre ansatte var Hans Jørgen i de ti år han arbejede på mejeriet, formentlig en hyppig gæst på den nærliggende kro nemlig Korporalskroen. Kroen lå lige ud til den dengang nye landevej, og dagligt blev den passeret af rejsende til fods eller i hestevogn. Karlstrup landevej var ikke andet end et par støvede hjulspor dengang, og det var trætte og tørstige folk der kom forbi. Nedenfor ses et af de ældste billeder der findes af Kroen, med stalden til højre og indgangen til krostuen i midten. Inde i gården kan man ane den bygning der i dag huser Møllebækkens Købmandsgård og en gammel lade der senere brændte.

En dag omkring 1885 mødte Hans Jørgen den person, som han kom til at tilbringe resten af sit liv med. Petrine Pedersen, en ganske ung pige fra Hjørring, havde nemlig fået plads som tjenestepige på Kroen. Hendes far og mor var aldrig blevet gift, og i sin barndom havde hun levet sammen med sin mor i nord Jylland, men da teenagealderen nærmede sig og moderen blev ældre, var det nødvendigt at hun kom ud og tjene. Hvorfor det netop blev på Korporalskroen, så langt væk fra Hjørring, vides ikke, men det blev for hende et ophold, der kom til at ændre hendes liv for altid.

Til trods for en aldersforskel på 15 år blev Jørgen og Petrine nemlig forelskede, og de besluttede at gifte sig. Dette til trods for, at Petrine ikke engang var myndig (21 år), og derfor måtte have sin moderens samtykke. Det fik hun dog, og en kold januardag i 1887 blev Hans Jørgen og Petrine viet i Karlstrup kirke. Samtidig sagde Hans Jørgen sit job op på mejeriet, og fik i stedet job som kældersvend på Korporalskroen. En kældersvend tog sig af vinkælderen, vintønderne og udskænkningen til de mange gæster, så det må have været et lidt anderledes job, end det han lavede på mejeriet.

Der gik knap 10 måneder før Petrine fødte deres første søn, som blev døbt Jørgen Christian Koch efter sin farfar (se billedet). Dåben fandt sted i Karlstrup Kirke, og af kirkebogen fremgår det bl.a., at den daværende smed i Karlstrup Jens Sørensen og hans hustru var med.

Men Hans Jørgen må alligevel have savnet Lolland, for efter kun tre år på Korporalskroen besluttede den lille familie at vende tilbage. Hans Jørgen fik arbejde ved en stor sukkerfabrik i Holeby, og deres søn – Jørgen Christian voksede op og blev saddelmager. Han fik også sammen med sin kone Ida den tidligere omtalte købmandsbutik, som hun passede til dagligt. Deres to sønner voksede også op på Lolland, og således gik historien om forbindelsen til Korporalskroen og Karlstrup fuldstændig i glemmebogen. Det var kun fordi Henrik Kochs datter begyndte at lave slægtsforskning, at historien igen dukkede op, og det fik familien til at måbe. Henrik Koch er nemlig selv er født og opvokset på Nørrebro, og har aldrig vist andet, end at han havde aner på Lolland. Det der gør det så pudsigt er, at han som voksen netop valgte at købe to længer af Korporalskroen og bosætte sig i et bondehus i Karlstrup ikke langt fra smedens gamle hus, uden den ringeste anelse. At huset samtidig har udsigt til Kirken hvori hans oldeforældre blev gift, og at hans købmandsbutik i dag ligger på den gård hvor de tjente, må høre til en af de meget store forunderligheder som kun livet kan bidrage med.

Vil du gerne læse mere om Korporalskroen historie, eller de spøgelser, der hersker på loftet af Møllebækkens Købmandsgård, så kan du læse mere på disse links: