Artikler om købmanden

Blandt de 17 af de bedste aktiviteter og seværdigheder i København (2019)

Ifølge hjemmesiden www.campaya.dk er Møllebækkens Købmandsgård blandt de 17 bedste aktiviteter og seværdigheder, der findes i København. I deres sektion om ferieinspiration er købmanden på listen sammen med bl.a. Frilandsmuseet, Dieselhouse og Heerup museet. Læs artiklen her:

https://www.campaya.dk/aktiviteter-sevaerdigheder-koebenhavn-og-omegn.a

Den gamle købmand genopstår

Sep. 2003.

Klokken er fem og man skynder sig forbi Netto på vejen hjem fra arbejdet. Det skal gå hurtigt, og man griber et par tilfældige varer i forbifarten. Stemningen er lidt hektisk, og det er et stresset og træt blik, der møder én ved kassen, for det er ikke længere ro og hyggesludren, man forbinder med at gå til købmanden.

I gamle dage var det dog anderledes. Her var der tid til at snakke med kunderne, mens smørret blev vejet af, og varerne blev pakket ind i brunt papir med en snor om. “Jeg savnede den gamle stemning med den summende kaffemølle og den blandede duft af kaffe, sæbe og krydderier. Så det var en af de ting der fik mig igang med projektet,” siger Henrik Koch, mens han tænder sin pibe. For godt fire måneder siden gik antikvitetshandler Henrik Koch i gang med at bygge det, der skulle blive til en rigtig gammeldags købmandsbutik, som de så ud omkring år 1900. I dag er butikken ved at være færdig, og den 27. og 28 september 2003 er der indvielse.

“De sidste par år har jeg gået og samlet alle mulige gamle ting sammen. F.eks. gamle vægte, tønder, kaffedåser og et stort flot kasseapparat, så det er blevet til et helt lille museum,” siger Henrik stolt. Butikken ligger på den gamle firelængede gård Korporalskroen i Karlslunde, og er ud over at være et levende museum også en butik, hvor man kan købe alt mellem himmel og jord. For eksempel findes der håndlavede sæber lavet efter 100 år gamle opskrifter og genoptryk af gamle påklædningsdukker og glansbilleder. Så er der selvfølgelig også friskmalet kaffe fra kaffemøllen, mange slags te, altea bolcher, saltlakridser, marmelader, olier, krydderier, håndlavet chokolade etc. På rigtig gammeldags maner bliver alle købene bogført i en gammel regnskabsbog, og varerne pakket ind i brunt papir efter at de er blevet vejet af på den gamle vægt med lodder. Mere hyggeligt bliver det ikke.

Baggrunden til butikken er heller ikke helt uden historie, for Henrik Kochs familie stammer oprindeligt fra Lolland, og det var her at hans farfar i 1908 åbnede den første købmandsbutik. Siden har de fleste små butikker måtte dreje nøglen om, og vi har i dag glemt, hvordan det var at købe ind på gammeldags manér.

Går man ind i den gamle købmandsbutik i dag, bliver man mødt af en herlig duft af friskmalet kaffe og et venligt smil. For én af de ting, der lægges særligt vægt på er, at der er tid til at sludre med kunderne. “Folk skal have lov til at se de gamle rationeringsmærker fra krigen og prøve at dufte til de forskellige varer.” Og så gør det heller ikke noget, at man har god tid når man kommer, for der er nok at se på. Ned fra alle bjælkerne hænger masser af nostalgi, lige fra gamle sivsko, skøjter, mælkespande og kælke til et gammelt fuglebur. Men lidt moderne er butikken dog alligevel, for det er nemlig muligt at besøge den på internettet på www.dengamlekoebmand.dk. Med tiden vil det blive muligt at bestille varer over nettet, men nu skal vi først lige have indviet butikken, siger Henrik Koch og sætter piben i munden.

Sydkysten Weekend sep. 2003.

Den gamle købmand anno 1908 vendt tilbage

Nu er den gamle købmand kommet igen. På den firelængede gamle gård – Korporalskroen i Karlslunde ligger en butik der tager folk med tilbage i tiden. Når man træder ind af døren er det som at træde ind i en anden verden. Ned fra loftet hænger alt mellem himmel og jord – lige fra gamle skøjter og sivsko til høvle og kælke. Og bag den grønmalede disk står ekspedienten og de to gamle kaffemøller og venter på at kværne de hele kaffebønner.

Møllebækkens Købmandsgård, som butikken hedder, er både en butik og et museum. Det særlige er, at man her kan købe mange af de gamle produkter – f.eks. håndlavet sæbe, der er lavet på 100 år gamle opskrifter og genoptryk af gamle glansbilleder og påklædningsdukker. For ikke at tale om håndlavede børster, øl med patentpropper, sukkertoppe, spegepølser, maltea-bolcher, bismarksklumper og saltlakridser. Og i en gammel købmand foregår alt selvfølgelig på gammeldags maner. Når kaffen, teen eller krydderierne skal vejes af, bliver det gjort på den gamle vægt med de runde lodder, og bagefter bliver alle varer pakket ind i brunt papir. Bogføringen foregår selvfølgelig også i hånden, og man må gerne have god tid hvis man vil besøge den gamle købmand.

“Jeg vil gerne give folk en oplevelse med på vejen, og vise hvordan det var at handle ind i gamle dage. For i modsætning til i Netto og Fakta, så er der her tid til at sludre med kunderne” siger Henrik Koch, manden bag det hele. Han har i de sidste mange år gået og samlet ting sammen, og nu er hans drøm gået i opfyldelse. Drømmen var at genskabe stemningen og hyggen fra familiens første købmands butik på Lolland. Er man til nostalgi er der her masser af den. Rundt omkring i butikken finder man gamle Richs pakker med kaffeerstatning, rationeringsmærker fra krigen og uåbnede pakker med vaskepulver og talkum. I det ene hjørne af butikken står en gammel grukeddel og i det andet en transportabel brændeovn. For ikke at glemme den gamle sildetønde, rullemaskinen eller smørdrittelen.